CO JE TO MOXOVÁNÍ?
MOXOVÁNÍ, MOXIBUCE NEBO POŽEHOVÁNÍ
Moxování (též moxibuce nebo požehování) je léčivá technika tradiční čínské medicíny. K moxování se používá dlouhý pelyňkový doutník zvaný moxa nebo malé pelyňkové kuželíky. Hluboko prohřívajícím teplem zapálené moxy se ošetřují akupunkturní body, uvolňují se akupunkturní dráhy a části těla. Moxováním dochází k prohřátí, zklidnění a uvolnění vybraných míst, čímž se znovu nastolí rovnováha toku energie a v důsledku toho nastává léčení. Teplem pelyňku se doplní energie, podpoří oběh a vyloučí z těla chlad, vlhkost a bolest.
Význam moxování spočívá v tom, že se tělu dodává nová energie, která může být použita za podmínek nedostatku i nadbytku. Akupunkturu (napichování bodů jehličkami) je možno použít pouze pokud má tělo dostatek vlastní energie. Akupunktura pracuje pouze už s existující energií těla.
Když nemoc přestane odpovídat na bylinky a akupunkturu, doporučuje se moxování.
Pravidelným moxováním se rozumí vytrvalé moxování po delší dobu.
- nadměrná citlivost na chlad v kterémkoli věku
- preventivně při sklonu k častému nachlazení a poruchách imunity
- zahlenění
- doplnění tepla do těla u osob pracujících v chladu
- doplnění energie namáhanému organismu např. u sportovců
- lokální prohřátí míst ve kterých je pociťován chlad
- chronické vyčerpání, slabost, únavový syndrom
- prohřátí necitlivých míst
- chladné končetiny
- Bechtěrevova choroba – postupné tuhnutí páteře
- enuréza zhoršovaná chladem (pomočování)
- časté močení z důvodu prázdnoty jangu ledvin
- neplodnost, impotence které byly zapříčiněny chladem
- bolestivá menstruace
- bolesti břicha a žaludku (ustupující teplem)
- deprese
- trávicí obtíže zhoršované chladem
- osoby které nekonzumují jangové potraviny a naopak preferují jinovou zachlazující zeleninu či mléčné výrobky – moxováním se doplní k životu potřebný jang
- bolesti zad, bolesti v oblasti beder
- ztuhlá šíje
- podpora zdraví a dodání energie